Strona główna/Aktualności/Zdrowie na talerzu

Zdrowie na talerzu

3 Lipca 2021

Zdrowie na talerzu” , to cykl zajęć w I tygodniu wakacji. Okres dzieciństwa jest czasem, kiedy kształtują się nawyki i zachowania żywieniowe. To czas wzmożonej aktywności poznawczej dziecka, dlatego też należy optymalnie go wykorzystać na tworzenie właściwych zachowań prozdrowotnych. Środowisko rodzinne oraz przedszkolne, jako otoczenie najbliższe dziecku, musi być świadome odpowiedzialności za prawidłowe żywienie dziecka, które nie tyko warunkuje jego zdrowie i prawidłowy wzrost, ale także kształtuje nawyki żywieniowe i potencjał zdrowotny organizmu w wieku dorosłym. Budowanie „ świadomości prozdrowotnej” i „odpowiedzialności” za zdrowie własne i innych wymaga jednak, planowanej i systematycznej pracy wychowawczej, która powinna uwzględniać intensywność psychofizycznego i społecznego tempa rozwoju dzieci w wieku przedszkolnym.  To także stwarzanie dzieciom warunków i możliwości sprzyjających zdrowiu, dostarczenie pozytywnych wzorców w codziennych sytuacjach. Regionalizm odgrywa bardzo ważną rolę w edukacji młodego człowieka. Poprzez zajęcia z edukacji regionalnej można ocalić od zapomnienia tradycje, zwyczaje i obyczaje, stroje obowiązujące w danym regionie. Dzieci również poznają kuchnią regionalną - zadbają o to nasze panie kucharki, które przygotują dla dzieci typowe śląskie potrawy

 

Dzieci poznają:

  • smaki owoców

  • smaki warzyw

  • smaki naszego regionu

  • smaki świata

Zdjęcia z zajęć do obejrzenia w galerii po zakończeniu tygodnia.

do góry